Een paar dagen geleden schreven we over de dubbele functie van een beachvlag. Maar ook de Nederlandse vlag kan voor meerdere doelen dienen.
Nederlandse vlag als er iemand geslaagd is
Een paar weken geleden was het natuurlijk weer de tijd van de geslaagden. De meeste middelbare schoolleerlingen waren blij dat zij het verlossende woord van hun mentor of mentrix kregen. Zenuwachtig wachtten ze voor de telefoon, zwetend in het steeds warmer wordende weer. Als het ‘je bent geslaagd’ dan eindelijk is uitgesproken, kan de Nederlandse vlag door papa of mama worden opgehangen. Dat is alvast één doel waar de vlag voor kan dienen.
Nederlandse vlag als viering van nationale dag
Koningsdag, bijvoorbeeld. Op 27 april nemen ieder jaar honderden, duizenden Nederlanders hun oude spullen mee naar buiten om op een kleedje op straat te verkopen. De vrijmarkt is ieder jaar erg populair, en steeds meer festivals en andere evenementen duiken op. Maar zelfs als je niet met een kleedje naar buiten gaat, langs kleedjes loopt of naar een festival gaat blijkt Koningsdag populair. Dit jaar keken bijna 2 miljoen Nederlanders naar de uitzending waarin het Koninklijk gezin in Groningen te zien was. Ook op tv was de Nederlandse vlag dus veel te bewonderen.
Nederlandse vlag als je iets te vieren hebt
Geslaagd, nationale dagen, én ‘gewoon’ iets te vieren. Het zijn allemaal uitingen van een feestelijke dag. Het is daarom ook niet vreemd als je een Nederlandse vlag gebruikt om een gewoon feestje te geven. Als je jarig bent, een trouwerij hebt (of moet plannen) of een housewarming… Een vlag met rood-wit-blauw komt altijd van pas. Zo laat je niet alleen zien dat je trots bent op Nederland, maar ook dat je iets te vieren hebt, en bijvoorbeeld de kleurencombinatie van rood-wit-blauw mooi vindt.
Nederlandse vlag: vroeger
Vroeger werd de nationale vlag der Nederlanden voor andere doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld in de oorlog. Men moest weten waar je vandaan kwam om kampen op te stellen. Natuurlijk werd het ook gebruikt om feest te vieren bij de verlossing van de oorlog. Misschien is dat wel waar het blije gevoel rondom de Nederlandse vlag vandaan komt. De verlossing, de blijheid, vrijheid (…broederschap).
Hoe je het ook wendt of keert: de Nederlandse vlag dient voor vele doelen. Dus of je het nu gebruikt om aan te geven dat jij (of je zoon of dochter) geslaagd bent (is), of om een nationale feestdag (of iets anders) te vieren… Het komt altijd van pas.